bitkisepeti.com
Bitkilerin Hazırlanması
Şifalı Bitkilerin Kullanımı
A'dan Z'ye Bitki
Bitkilerin Tarihi

Veba otu ( Büyük Farfara )

     Vebaotu ( Petasites officinalis ) ırmak , dere ve orman kıyılarında yetişir Veba Otu. Kelotu olarak da bilinir . Şapka büyüklüğündeki yaprakları hafif dişlidir ve alt tarafları gri tüylerle kaplıdır . Kirli beyazdan açık pembeye kadar değişebilen çiçekleri , sapın en ucunda , bir salkım biçiminde açarlar . .

    S algın zamanlarında büyük önem kazanmış ve ateş düşürücü niteliğe sahip olan kökü , çiçeklenme zamanından önce sökülür . Terletmeye yardımcı olan çayı , ateşlenme , soluk alma zorluğu , gut ve epilepsi (sara) hastalıklarında kullanılır . Gün boyunca , 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir .  ( ( Çay Hazırlamak)

    Büyük taze yaprakları , yalnızca burkulmaların ve yürüme sonucu ayakta oluşan yaraların üstüne uygulanmakla kalmayıp , her tür kangren , habis çıban ve şiddetli yaralarda kullanılır . ( ( Yaprak Kompresi)

    Modern herbalistler tarafından ise özellikle kemoterapiden sonra kanser tümörlerinin azaltılması için önerilmektedir . Almanya 'da Petadolor markasıyla tablet halinde satılmaktadır . Aynı zamanda adet krampları , astım ve  baş ağrısı için de kullanılmaktadır . Kanser tedavisinde kullanıldığında , özellikle cerrahi operasyondan sonra etkili bir şekilde metastaz'ı (yayılma) önlemektedir .

    

Kullanım Biçimleri :

Çay hazırlamak : Yarım veya bir tatlı kasıgı ince kıyılmış bitki kökü , aksamdan orta boy 1 su bardağı dolusu soğuk suya koyulur , sabahleyin ılıklaştırılır ve süzülür . Gün boyunca 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir .

Yaprak Kompresi : Yıkanan taze yapraklar , tahta bir tablanın üstünde merdane ile ezilerek lapa haline getirilir , hasta bölgenin üstüne yatırılır ve 1-2 saatte bir yenilenir .

 

Sayfa Başı

Şifalı Bitkilerin Kullanım Biçimleri

Şifalı Bitkilerin Toplanmaları

Referanslar:

1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrı'nın Eczanesinden Sağlık", Maria Treben , Anahtar Kitaplar Yay., Çev.: N.Eröztürk, 1994

2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacılık Fak.,1984,İstanbul